2012. június 12., kedd

Következetes nevelés

Az egyik legfontosabb dolog egy gyermek kiegyensúlyozott neveléséhez a következetesség. Az ismerősi körben is megfigyelhető a nem következetes nevelés eredménye: hiszti, zsarolás, szülő kijátszása. Sok szülő hamar feladja, ha a gyerek hisztizik, könyörög, kérlel és ha egyszer bejött a módszer, akkor onnantól kezdve nincs (vagy csak nagyon nehezen van) megállás, visszaút.
Igen, nehéz, az elején sok energiába és odafigyelésbe kerül, de sokkal könnyebb lesz éveken keresztül. Csak egyszerű példa: bemegyünk a boltba, ahol a gyerek (óó, már az 1 éves is tud ám) elkezd könyörögni édességért vagy játékért. De elég, mint például esetünkben is mondjuk a Túró Rudit betenni a kosárba, már enné a gyerek.
Ha engedünk a könyörgésnek, akkor elbuktunk. De ha következetesen azt mondjuk, hogy azt a csokit nem tudjuk megvenni, vagy most nem kapsz játékot, vagy a Túró Rudit előbb ki kell fizetni, és ezt mondjuk 2-3 héten keresztül betartjuk (tehát a Túró Rudit tényleg csak akkor kapja meg ha már kifizettük), akkor a gyerek tudni fogja a "játék szabályokat" és elkönyveli, hogy boltba nem azért megyünk, hogy összevásároljunk mindent, illetve tudja, hogy csak akkor eszünk meg valamit, ha már kifizettük.
Ma ott tartunk, hogy a srácokkal bármilyen boltba be tudunk menni, mert nem pakolnak le semmit a polcokról, ne könyörögnek semmiért.
Néha kapnak vagy kiflit vagy Túró Rudit, amit a pénztár után megkapnak és boldogok.

Ellenpéldának csak annyit, hogy a közeli ismerősünknél a srácok minden alkalommal kapnak kisautót ha boltba mennek (már ha egyáltalán elviszik magukkal...) és ők ott tartanak, hogy a gyerekek nem tudnak semmilyen ajándéknak igazán örülni. Megérte?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése