2012. április 30., hétfő

Kullancspara - oltsunk vagy sem?

A tegnapi kertészkedés után ma egy kis pihenésre vágytunk, így elmentünk meglátogatni a Dédit az idősek otthonába. Van egy közeli játszótér, ahol a srácok hamar lefoglalták maguknak a hintákat. Képesek akár 1 órát is bent ülni és csak hintázni, persze hatalmas kacajok kíséretében. :-) A legtöbb szülő megdöbbenésére rendesen meg szoktam őket lökni, még a 11 hónapos Bütyök srácot is. Ők kérik... :-)
Most azonban nem maradtunk sokáig, mert 10 órakor nyitott a völgyi vásár, ahol mindenképpen szerettünk volna egy kézműves alkotásait megcsodálni. Odaérkezésünkkor csalódás fogadott, mert a nagy beharangozás ellenére csupán 2 kiállító volt. :-( Így először leültünk a hangulatosan kialakított és szépen felújított régi épület teraszára és frissítő limonádéval, valamint zsíros kenyérrel enyhítettük szomjunkat és éhségünket. Mackó nem sokat evett, nagyon fel volt pörögve, a limonádémmal is inkább bugyborékolt az ivás helyett. Mivel sokan nem voltak így javasoltam neki, hogy szálljon le és futkározzon a fűben, nézzen körül. Így is tett, tetszett neki a mezítlábazás, a puha fű tapintása, a szabadság, hogy végre nem az otthoni környezetben vagyunk. Amint visszajött hozzánk, felmászott a mellettünk lévő pamlagra és elnyúlt napozni, pihenni. Ahogy odapillantottam rá valami fekete pöttyöt vettem észre a térd hajlatába. Odarohantam és közelebbről szemügyre véve sajnos beigazolódott gyanúm, egy apró kullancs fúrta be magát Mackó lábába. Nagyon megijedtem, gyorsan fizettem és rohantunk az ügyeletre, ami szerencsére nem volt messze. Nem kellett sokat várnunk, a doktornéni csipesszel hamar ki is szedte a kis élősködőt, ami még mozgott utána és a feje is fent maradt, úgy látszik időben észre vettem a bajt és még nem tudott nagyon mélyre hatolni.
Itt vége is lenne a történetnek, de az ügyeletes doktornéni úgy lebaszott minket, mint a pengős malac! Hogy ilyen apróságért nem lehet idehozni a gyereket, meg méh csípés esetén sem, ezeket oldjuk meg otthon, nem ezért van az ügyelet (nem ezért fizetem tisztességgel az adóm?). Ezt még jó párszor megkaptuk, de nem érdekelt, a lényeg a fiam volt.

És miért vittük az ügyeletre? Mert első (jó lenne, ha az utolsó is) kullancs esetünk volt a gyerekekkel és nem tudtuk mit tegyünk, mivel egyik évben egyik módszert javasolják az eltávolításra, a másik évben a másikat, a harmadik évben meg a harmadikat. Teljes káosz és igazodj ki rajta!



Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Kullancs eltávolításakor a teendők: csipesszel fogjuk meg a fejét és határozott gyors mozdulattal rántsuk ki. Lehetőleg minél gyorsabban, hogy ne legyen ideje semmire a kullancsnak! Majd fertőtlenítsük le a környéket és írjuk fel az eset dátumát biztos helyre.

És mi a helyzet a Lyme-kórral és az agyhártya gyulladással? Anya jó alaposan utána nézett, ő nem is parázott be annyira, mint én, és az alábbi dolgokat érdemes tudni a kullancs elleni oltással és a betegségekkel kapcsolatban:
Ugye az alap, hogy az oltás csak az agyhártya gyulladás ellen véd, a Lyme-kórral szemben hatástalan. A kutatások alapján állítható, hogy az agyhártya gyulladást csak 9-10 éves kortól kapják el a gyerkőcök, az okát még nem tudni, de az alatti korosztály eleve védett ez ellen. A Lyme-kór pedig gyógyítható gyógyszerekkel, ehhez azért fontos a korai felismerés, ezért is fontos a kullancs támadás időpontjának feljegyzése az utána lévő hetekben a megfigyelés!

Szóval ez egy ilyen nap volt. :-( De Mackó igazán hősiesen viselte az egész hercehurcát.

Apa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése